Akce SOS – Asociace

EVROPSKÝ DEN PREVENCE VLOUPÁNÍ, BRNO 22. 6. 2019

V rámci Evropského dne prevence vloupání připravuje brněnská městská policie ve spolupráci se Sdružením obrany spotřebitele – asociace – předsedkyní Gertou Mazalovou a ředitelkou Ing. Gabrielou Zedníčkovou, Asociací zámkových a klíčových služeb České republiky, Asociací technických bezpečnostních služeb AGA, Hasičským záchranným sborem JMK, Magistrátem města Brna, a zapsaným ústavem PRÁH, informační a osvětovou akci pro veřejnost.
 Akce je určena pro laickou veřejnost nájemníků, správců a vlastníků bytů a bytových domů, majitelů rodinných domů, rekreačních objektů ale i vlastníků, správců a majitelů komerčních prostor, areálů a budov, kteří zde získají informace o možnostech mechanického i elektronického zabezpečení nemovitostí.
 Důležité informace o možnostech zabezpečení svého majetku zde naleznou i majitelé dvoustopých i jednostopých motorových vozidel, jízdních kol, elektro kol, invalidních i ručních vozíků.
 V rámci doprovodného programu pro bezpečné bydlení, budou veřejnosti k dispozici i:
o Poradenská a informační pracoviště Hasičského záchranného sboru JMK, kde bude možné získat informace o platných normách, optimální požární prevenci v domácnostech a bytových domech.
o Poradenské a informační pracoviště Sdružení obrany spotřebitele – asociace, kde bude možné získat informace o právech a povinnostech nájemníků i nájemců, nájemních smlouvách, stanovení nájemného, výpovědi z nájmu atd.
o Poradenské a informační pracoviště Zapsaného ústavu PRÁH, kde bude možné konzultovat problematiku bydlení a sousedských vztahů s osobami trpícími duševním onemocněním.
o Poradenské a informační pracoviště bytové ombudsmanky Magistrátu města Brna, kde bude možné získat informace o řešení problematiky bydlení v obecních bytech.
o Kontaktní pracoviště projektu BEZPEČNÁ ADRESA, kde bude možné získat informace o získání certifikátu bezpečného bydlení pro bytové domy.
PROGRAM:

1. Seminář – 10:00 – 12:00 h
    (Sál ADVV – Bauerova 7 / kapacita 100 osob)
     Základní přehled technických norem pro mechanické zabezpečovací systémy.
     Základní přehled mechanických zábranných prostředků na českém trhu.
     Označování výrobků a význam označení pro výběr vhodného prostředku (RC třídy, certifikáty).
     Základní doporučení pro zabezpečení vstupů do bytových domů a společných prostor.
     Dveře
     Okna
     Balkóny
     Zámky
     Cylindrické vložky
     Bezpečnostní kování
     Skleněné výplně, fólie
     Základní doporučení pro zabezpečení vstupů do rodinných domů.
     Dveře
     Okna
     Terasy – francouzská okna
     Zámky
     Cylindrické vložky
     Bezpečnostní kování
     Skleněné výplně, fólie
  2. Informační stánky č. 1 až č. 7 – MECHANICKÉ A ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČENÍ
    (Přísálí, terasa, altán, hala dopravního hřiště)
    Byty, bytové domy, společné prostory, rodinné domy, auta, motorky, jízdní kola, elektro kola, přívěsné vozíky za motorová vozidla, invalidní vozíky atd.
    10:00 – 17:00 h

 Hala dopravního hřiště
     Budova „Zámečku“
    DOPRAVA PRO VEŘEJNOST:
     Městská hromadná doprava – okružní autobusová linka č. 44 a č. 84.
     Zastávka RIVIÉRA (na znamení)
     Parkování vozidel návštěvníků:
     Parkoviště u 7 brány BVV – v době konání akce probíhá na výstavišti i výstava chovatelských potřeb PROPET, což je největší specializovaná kontraktační a prodejní výstava v České republice. PARKOVÁNÍ JE PLACENÉ!

Situační plánek – Riviéra

Přednáška v SENIOR Parku MEDLOV

Přednáška s předsedkyní SOS-Asociace, z.s. Gertou Mazalovou, spojená s besedou proběhla dne 15.5. 2019 v 10.30 hodin v SENIOR Parku MEDLOV, kde jsou nově vystavěné byty komunitního bydlení pro starší lidi a osoby se sníženou pohyblivostí. Zde mohou senioři a seniorky spokojeně žít bez starostí v krásném prostředí zahrádek a přírody. Potřebnou péči jim zajišťují a doplňují asistenční služby a terénní pečovatelky.

Se všemi problémy se mohou obracet na svou paní vedoucí Ing. Janu Šindelářovou, která jim ve všem poradí.

Na její pozvání jsme uspořádali společné setkání, kde jsme si povídali o tom:

– jak bezpečně nakupovat, reklamovat, rozdíly mezi nákupy v pevných obchodech a nákupech na internetu, distanční smlouvy, jak si dávat pozor na různé praktiky tzv. „šmejdů“, telefonní nabídky energií a mnoho jiných dalších věcí, týkajících se základních finančních gramotností.

V bohaté diskuzi se zodpovídali četné dotazy účastníků, kterým byly také rozdány letáky na různá zajímavá témata. Všichni jsme se na závěr shodli v tom, že se podobné besedy budou opakovat a senioři z Medlova se svou paní vedoucí přijedou navštívit zase naši poradnu v Brně.

Velký zájem seniorů i bohatá účast na besedě nás velmi potěšil.

Redakce SOS-Asociace, z.s.

24. 5. 2019 Jak naučit i děti nakupovat a reklamovat – základní finanční gramotnost

V pátek 24. 5. 2019 bude opět od 10 hodin v naší poradně, beseda s prezentací na téma: Jak naučit i děti nakupovat a reklamovat- základní finanční gramotnosti. Srdečně Vás zveme.

V pátek dne 3. 5. 2019 od 10 hodin proběhla v naší poradně beseda na téma Bezpečné a zdravé nákupy pro děti od 0-3 let, ftaláty v potravinách a na co si dát pozor.

Ve spolupráci s MMB jsme se zapojili do kampaně  Týden pro rodinu,  jeho motto je  Rodina má cenu.

V pátek dne 3. 5.  2019 proběhla v naší poradně beseda s prezentací na téma : Bezpečné a zdravé nákupy pro děti od 0-3 let, ftaláty v potravinách a na co si dát pozor.

Za čtrnáct dnů, v pátek 24. 5. 2019 bude opět, v naší poradně, beseda s prezentací na téma: Jak naučit i děti nakupovat a reklamovat- základní finanční gramotnosti.f

Zde naleznete kompletní program dnů pro rodinu v Brně:

Přednáška Gabriely Zedníčkové a Gerty Mazalové v Oprostovicích

V pátek 26.4.2019 v podvečer v Oprostovicích proběhla přednáška na téma
změny dodavatelů energií, reklamace v kamenném a internetovém obchodě, triků podomních obchodníků, asociace Sdružení obrany spotřebitelů. Za SOS vystoupila ředitelka sdružení paní Gabriela Zedníčková a jeho předsedkyně paní Gerta.

Přednáška v Oprostovicích

Přednáška: Ochrana spotřebitelů před šmejdy

České Budějovice

Dne 28.3.2019 se konala přednáška na téma Ochrana spotřebitelů před šmejdy i v oblasti dodávek energií a Jak příjemně strávit dovolenou na zájezdu. To bylo pořádáno Europe Direct JčK u příležitosti Mezinárodního dne spotřebitelů v Českých  Budějovicích. Přednáška se uskutečnila  v restauraci a Kulturním centru „Horká vana“.  I s ohledem na živou diskuzi přednáška sklidila úspěch u všech přítomných. Přednášela paní Libuše Oulehlová, vedoucí Jihočeských poraden  SOS – Asociace, z.s.

Přednáška pro nevidomé a slabozraké spotřebitele

Přednáška s besedou pro nevidomé a slabozraké spotřebitele v TyfloCentru Brno proběhla dne 19. 3. 2019 od 14.00 hodin
na téma:
část 1.: Bydlení – jednání s realitkami, na co si dát pozor ve smlouvě a pod., co především sledovat při prohlídce bytu (nevidomí klienti)
část 2.: Úskalí nakupování přes internet

Přednášela předsedkyně SOS – Asociace, z. s. Gerta Mazalová, která také zodpovídala dotazy účastníků.

Redakce SOS – Asociace, z. s.

Přednášky v Českých Budějovicích

Vedoucí SOS – Asociace, z. s. – Jihočeského kraje Libuše Oulehlová přenášela o všech úskalích spotřebitelů dne 20. 2. 2019 sdružení onkologických pacientů v jejich klubovně, která je v Sokolovně v Českých Budějovicích. S touto organizací spolupracuje SOS – Asociace, z. s. dlouhodobě. Přednášky zajišťuje každé 2 roky a zájem o aktualizaci se projevuje v široké diskuzi, která obvykle trvá téměř hodinu.

U příležitosti mezinárodního dne spotřebitelů bude akce Ochrana spotřebitelů v Evropské Unii, neboli Poznej svá práva, kterou uspořádá Europe Direct, kde bude přednášet vedoucí SOS – Asociace, z. s. – Jihočeského kraje Libuše Oulehlová o úskalích spotřebitelů v oblasti kupních smluv, nákupu distančním způsobem i mimo prostory obvyklé k prodeji, nákupu v bazarech, při reklamacích, odstoupení od smlouvy a zájezdech. Tato akce bude uspořádána dne 28. února 2019 v prostorách přednáškové místnosti retaurace „Horká vana“ v Českých Budějovicích, Česká ul. č. 7.

VÁNOČNÍ DÁREK – DARUJTE SVÝM BLÍZKÝM ČLENSTVÍ V SOS-A

Nechcete běhat po přeplněných Vánočních shopping centrech? Nevíte, co koupit svým nejbližším za dárek? Nechcete kupovat další svíčku či několikátý kosmetický balíček?

Darujte svým nejbližším členství ve Sdružení obrany spotřebitele – Asociace, z.s.

Tímto dárkem darujete hned dvakrát,… jednak dáte dárek svým blízkým a pomůžete tak těm, kteří potřebují pomoci a nemají finanční prostředky na pomoc právníka, a v neposlední

řadě přispějete na činnost naší organizace, která bezplatně hájí zájmy spotřebitelů.

Pokud chcete darovat členství v naší organizaci, zašleme Vám nebo přímo Vašim blízkým, dle Vašeho výběru, krásný  zalaminovaný dárkový poukaz a členskou kartičku SOS-A.

Darujte krásný a smysluplný dárek.

Certifikát můžete objednávat buď přímo v naší poradně v Brně, na Mečové ulici 5 a to osobně, nebo telefonicky či prostřednictvím e-mailu.

Vaši platbu si můžete ověřit na našem transparentním účtu u Fio Banky: 2600115708 / 2010

Více info na tel.: 542 210 778

SOS – Asociace, z. s. na Senior Akademii v Domažlicích

V rámci Senior akademie se konala minulý týden v Domažlicích přednáška, kde náš odborný právní poradce Ondřej Zelenka pohovořil na téma „Senior v právu“ – základy spotřebitelského práva (zaměřeno na seniory). Náš poradce seznámil seniory zábavnou formou jak se bránit taktikám šmejdů, jak čelit nabídkám po telefonu, jak se bránit „fíglům“ prodejců apod. Senioři byli seznámeni s některými zákony týkající se spotřebitelského práva, byly probírány témata jako kupní smlouva v kamenném obchodě, kupní smlouva uzavřená distančním způsobem.
Druhá přednáška byla vedena na téma: „Nejčastější otázky a odpovědi pro seniory“.
Obou přednášek se zúčastnilo mnoho seniorů, kteří dle reakcí byli velice spokojeni 🙂
Děkujeme organizátorům akce Senior Akademie v Domažlicích, našemu přednášejícímu Ondřejovi Zelenkovi a všem zúčastněným.

redakce SOS – Asociace, z. s.