Proč (ne)stahovat obrázky z Googlu?

Každý z nás se jistě setkává s tím, že musí vypracovat seminární práci do školy, připravit prezentaci na školení, nebo vytvořit článek na svůj web. A čtenáře samozřejmě nejvíce zaujme, když je text doprovázen ilustračními obrázky. Nejjednodušší cesta k nim vede přes Google, kde stačí zadat téma a hned můžete vybírat ze stovek nabídnutých fotografií. Je ale tato cesta v souladu se zákonem? Nemůže vás překvapit například požadavek autora uhradit licenční poplatek za využívání jeho fotografie?

stažený soubor

Používání díla, které vytvořil někdo jiný je upraveno v zákoně č. 121/2000 Sb., o právu autorském. Sem také spadají fotografie a obrázky, které na Googlu nalezneme. Základem je vždy u každého obrázku uvést zdroj, tedy „ocitovat“ ho. Nicméně platí, že se citují pouze odůvodněné výňatky z díla, ale fotografie jako taková je dílo celé. Jestliže tedy autor obrázku zjistí, že jste využili jeho dílo, může po vás žádat zaplacení licenčního poplatku, může vymáhat náhradu škody za bezdůvodné obohacení, nebo v lepším případě pouze zaplacení poplatku za notářské ověření toho, že jste obrázek využili.

Kde tedy stahovat, abychom se takovým problémům vyvarovali? Existuje mnoho databází neboli fotobank, které obsahují obrázky jak zdarma, tak za poplatek. Ačkoli to tak může vypadat, Google mezi ně nepatří. On pouze prochází weby a obrázky z nich indexuje na svých serverech. Nijak je nevyužívá, proto také neporušuje autorský zákon (nebo to alespoň zatím žádný žalobce Googlu během soudního sporu nedokázal). To ale neplatí pro ty, kteří obrázky z Google stáhnou v domnění, že obrázky jsou poskytovány bezplatně a autorským právem se není třeba zabývat.

Proto při tvorbě textu, který chcete obohatit obrázky, doporučuji v první řadě využít vlastní fotografie a poté hledat ve fotobankách. Jestliže přesto na Googlu naleznete fotku, kterou prostě musíte použít, pokuste se spojit s autorem a zjistit si podmínky pro její využití.

Gabriela Mártonová
odborná právní poradkyně SOS-Asociace