SOS – Asociace zahájilo každoroční letní průzkumy

Jako každý rok se i toto léto odborní právní poradci Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace, z.s. vypraví do brněnských restaurací, cukráren, prodejen apod., aby se zde zaměřili na dodržování příslušných norem v oblasti prodeje nápojů, zmrzliny nebo nanuků. První průzkum proběhl v týdnu od 17. do 23. července a zúčastnily se jej naše poradkyně Lenka Pastušková a Barča Mitášová, které hned napoprvé narazily na několik pochybení. Níže zveřejňujeme zprávu z prvního průzkumu:

Ve středu 19. 7. 2017 jsme s poradkyní Lenkou testovaly kvalitu zmrzliny v cukrárně Diana na ulici Česká V Brně a kvalitu točené Kofoly v baru Elektra na ulici Běhounská.  Cukrárna Diana láká své zákazníky především na řadu sorbetů („zmrzlina“ bez mléka, která musí obsahovat alespoň 25 % ovocné složky), o kterých cukrárna tvrdí, že jsou slazeny pouze fruktózou. Poradkyně Lenka proto hned jeden sorbet vyzkoušela, a to jahodový, o kterém prohlásila, že chutná jako doma rozmačkané jahody, čili moc dobře. I já jsem byla s chutí zmrzliny velmi spokojená. Ovšem zbytek služeb cukrárny už nebyl tak v pořádku. Teplota v boxu nebyla uvedena – displej, který má teplotu ukazovat, byl vypnutý. Obsluha teplotu v boxu také neznala. Zmrzlina byla lehce roztopená, tedy bych řekla, že teplota v boxu nebyla dostatečně nízká. Slečna, která nám zmrzlinu prodávala, měla sice ochranné rukavice, ovšem kornoutek jsme nedostaly v ubrousku. Další nepříjemnost nás čekala při placení, nejenže jsme nedostaly účtenku, ale slečna nám i špatně vrátila. Po upozornění nám bez omluvy vrátila peníze správně. Chci věřit, že to byla jen náhoda.

Testování Kofoly už bylo mnohem příjemnější, Kofola byla natočená ve správné míře a k mému potěšení i s pěnou. Krásně bublinkovala, byla dobře vychlazená a chuťově velmi dobrá. Cena Kofoly byla na střed Brna taky přiměřená – za 0,5l 32 Kč a za 0,3l 22 Kč. Bohužel ani zde nám nebyla při placení vydána účtenka.

Barbora Mitášová

odborná právní poradkyně