Slovo vedoucího poraden v Moravskoslezském kraji Mgr. et Mgr. Milana Koplíka

SOS Poradny v Moravskoslezském kraji

V Moravskoslezském kraji máme toho času dvě poradny. Jednu již téměř 5 let v Novém Jičíně; druhou bezmála dva roky v Ostravě – Mariánských Horách blízko centra města. Obě poradny si postupně našly a stále nacházejí svou klientelu, tedy více či méně nespokojené spotřebitele s tím či oním. Nejvíce případů tvoří skupina seniorů a seniorek, která podlehla nátlaku sprostředkovatelům prodeje plynu a elektřiny z různých agentur, tedy „energošmejdům“.

Naopak již prakticky vymizely předváděcí akce zboží spojené se zájezdy a tak podobně. Lze s potěšením zaznamenat, že stoupá informovanost spotřebitelů a úměrně tomu i jejich obezřetnost co by zákazníků. Problémy se ještě vyskytují při nákupu ojetých aut, nebo zboží z některých e-shopů, ale i zde má trh sebeočistnou tendenci.

V rámci Moravskoslezského kraje po jistý čas fungovala ještě poradna v Opavě. Ta však byla prozatím bez náhrady uzavřena. Kapacity našich poraden v Ostravě a v Novém Jičíně stále ještě nenaplňují svou plnou kapacitu. Každý zájemce či spotřebitel je tedy srdečně vítán. Těším se na vaši návštěvu u nás.

Mgr. et Mgr. Milan Koplík