Koupě automobilu

letak2017Koupě automobilu čeká dříve či později téměř každého z nás. Otázkou zůstává, zda si připlatit a koupit si úplně nové automobilové vozidlo, či ušetřit a investovat do ojetého vozu. Na tuto otázku si musíme každý odpovědět sám. V případě koupě nového auta uzavíráme kupní smlouvu jako každou jinou. Zapeklitosti většinou přicházejí s koupí ojetého vozu a tomu se také budeme na následujících řádcích věnovat.

V případě koupě ojetého vozidla je důležité vědět, od koho automobil vlastně kupujeme. Prodávající může být profesionál, například autosalon či autobazar, nebo neprofesionál, kde se vaše nároky mohou v mnoha ohledech lišit. Proto si dobře v kupní smlouvě zkontrolujte, od koho vůz kupujete, neboť mnoho autobazarů funguje pouze jako zprostředkovatel, byť se celou dobu jednání o smlouvě chová jako prodávající. Podstatné je však to, kdo je jako prodávající uveden v kupní smlouvě.

Vždy mějte na paměti předávací protokol! I když je při koupi použité věci prodávající odpovědný za vady v podstatě stejně, jako u věci nové, tato odpovědnost se nevztahuje na vady odpovídající míře používání nebo opotřebení, kterou věc měla při převzetí kupujícím. Stejně tak prodávající neodpovídá za vadu, pokud o ní kupující před převzetím věci věděl. Z tohoto důvodu bývá při koupi automobilu sepisován předávací protokol, ve kterém by měl být zaznamenán skutečný stav automobilu. Před podpisem se ujistěte, že jste obeznámeni se všemi informacemi týkajícími se vozu, jelikož svým podpisem pak stvrzujete seznámení se s vadami. Další změna je u záruční doby, která je zákonem stanovena na 24 měsíců, avšak u použitého zboží může být zkrácena až na polovinu, tedy na 12 měsíců. Navíc v záruční lhůtě nelze reklamovat vadu odpovídající běžnému opotřebení nebo vadu, na kterou byl spotřebitel při převzetí automobilu v předávacím protokolu upozorněn. Také platí, že spotřebitel si může nárokovat oprava nebo slevu z kupní ceny. Výměna zboží není tedy možná.

Samozřejmě je vždy lepší se celé reklamaci vyhnout, proto je nutné si již při samotném výběru dát na čas a vše si důkladně překontrolovat. Jak vzhled automobilu, tak i jeho technickou stránku. Zaměřte se převážně na to, zda stav vozu odpovídá udávanému stáří a počtu najetých kilometrů. Vzhledem k tomu, že tachometr není stanoveným měřidlem, nemusí stav najetých kilometrů, který zobrazuje vždy korespondovat se skutečností. A v neposlední řadě je zde VIN kód jakožto nejdůležitější identifikační údaj. Najdete ho v technickém průkazu a musí souhlasit s vyraženým VIN kódem na karoserii a jiných částech vozu.