Vánoční téma: zábavní pyrotechnika

Každoročně na Silvestra se oblohy rozzáří tisíci světel. Ohňostroje jsou uměleckým zážitkem, ovšem jen pokud není pokažen zraněními a dalšími nepříjemnosti.

V dnešním díle Vánočního speciálu se podíváme na to, kdo může pyrotechniku prodávat, s jakým omezením a jaké typy zábavní pyrotechniky známe.

Zábavní pyrotechnika je dle nařízení vlády č. 208/2010 Sb., taková pyrotechnikou, která je určena k zábavním účelům.

Typy pyrotechniky rozlišuje zákon č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o zacházení s některými pyrotechnickými výrobky, který v § 2 odst. 5 písm. a) určuje rozdělení pyrotechniky do několika druhů.

Zakoupit zábavní pyrotechniku je možné až po dosažení buď věkové hranice, nebo odborné způsobilosti.

Kategorie 1 – věková hranice 15 let

–          zábavní pyrotechnika, která představuje velmi malé nebezpečí a má zanedbatelnou úroveň hluku, a která je určena pro použití na omezených plochách, včetně zábavní pyrotechniky určené k použití uvnitř obytných budov

–          patří zde například prskavky nebo bouchací kuličky

Kategorie 2 – věková hranice 18 let

–          zábavní pyrotechnika, která představuje malé nebezpečí a má nízkou úroveň hluku a která je určena pro venkovní použití na omezených plochách.

–          typickým zástupcem jsou petardy

Kategorie 3  – věková hranice 21 let

–          zábavní pyrotechnika, která představuje středně velké nebezpečí, je určena pro venkovní použití na otevřených prostranstvích a jejíž úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví.

Kategorie 4 – věková hranice 21 let

–          zábavní pyrotechnika, která představuje velké nebezpečí, je určena pro použití pouze osobami s odbornou způsobilostí a jejíž úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví.

Spotřebitelům rozhodně doporučujeme nakupovat zboží spíše v kamenných prodejnách, než ve stáncích. Určitě se vyplatí připlatit a mít jistotu, že kupujeme kvalitní výrobek. Stánkový prodej je navíc omezen na prodej pouze kategorie 1.

Každý pyrotechnický výrobek musí být opatřen značkou, která osvědčuje, že byl schválen Českým ústavem pro zkoušení zbraní a střeliv.

Každý prodejce zábavní pyrotechniky je ze zákona povinen mít živnostenské oprávnění. Tato živnost je koncesovaná, což znamená, že je potřeba mít odbornou způsobilost a o udělení živnosti rozhoduje živnostenský úřad. Pyrotechniku tedy nelze prodávat bez povolení, které by mělo být zárukou určité fundovanosti. Údaje o tom, zda má Váš prodejce pyrotechniky oprávnění, naleznete zdarma v živnostenském rejstříku na internetu.

Zdroje:

zákon č. 156/2000Sb., o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o zacházení s některými pyrotechnickými výrobky, ve znění pozdějších předpisů

nařízení vlády č. 208/2010 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 542/1991 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě

Soňa Vašková
Odborná právní poradkyně SOS – Asociace