Věc z druhé ruky, je stále v záruce?
Přemýšlíte o koupi nového telefonu. Kouknete na bazar a tam naprosto skvělá nabídka. Telefon, půl roku používaný, který je stále v záruce a přitom stojí polovinu ceny než by stál nový. Vy jakožto nový majitel ho používáte několik měsíců, ale následně se na něm projeví závada. Od nákupu původním majitelem přitom ještě neuplynuly dva roky. Můžete telefon reklamovat u původního prodejce, nebo koupí věci vznikla pouze možnost domáhat se práv vůči člověku, od kterého byl telefon zakoupen?

Zákonná odpovědnost za vady automaticky nepřechází.
Pokud spotřebitel koupí zboží od podnikatele, má za podmínek stanovených občanským zákoníkem práva z vadného plnění. Podle § 2165 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, může kupující uplatnit práva z vady, která se na věci projeví v době dvou let od převzetí. Neznamená to ovšem, že každá porucha vzniklá během této doby automaticky zakládá právo na reklamaci. Rozhodující je mimo jiné povaha vady a zákonné podmínky odpovědnosti prodávajícího.
Pokud první majitel věc následně prodá jiné osobě, samotným převodem vlastnického práva na ni automaticky nepřecházejí také veškerá práva z původní kupní smlouvy. Původní prodejce totiž uzavřel smlouvu s prvním kupujícím, nikoli s novým vlastníkem. Ten proto nemůže bez dalšího předpokládat, že bude moci reklamaci uplatnit přímo u obchodníka, od kterého zboží pořídil jeho předchůdce.
V tomto případě dochází k převodu věcného práva. Právo z vadného plnění však vychází ze smluvního vztahu mezi prodávajícím a kupujícím. Toto právo automaticky nepřechází na dalšího vlastníka.
I přes výše uvedené existuje možnost, jak dosáhnout toho aby společně s vlastnictvím věci přešla i práva z vadného plnění. Český právní řád upravuje v §1895 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku institut postoupení smlouvy. Jde o to, že třetí strana plně nahradí jednu ze stran a plně vstupuje do jejích práv a povinností. Aby k takovému postoupení došlo, musí s tím souhlasit všechny 3 strany. Výhodou je, že svolení k takovému postoupení lze dát i předem. Této možnosti často využívají prodejci aut, jelikož se předpokládá, že při koupi ojetého vozidla, bude chtít mít nový vlastník možnost dovolávat se práv z vadného plnění.

Jaký je tedy závěr?
Koupě věci, která je stále „v záruce“, tedy automaticky nezaručuje, že nový vlastník bude moci reklamovat zboží stejným způsobem jako původní kupující. Zákonná práva z vadného plnění z původní smlouvy se samotným převodem vlastnictví automaticky nepřevádějí, ale v případě souhlasu všech stran může být postoupena celá smlouva a s tím i práva z vadného plnění.
Pro kupujícího je proto nejbezpečnější neřídit se pouze údajem, že od původního nákupu ještě neuplynuly dva roky. Měl by si ověřit, kdo je poskytovatelem záruky, jaká práva mu náleží a zda byla příslušná práva z původní kupní smlouvy skutečně převedena.
Autorka: Natálie Drgová
Řešíte podobný problém?
Každá situace je jiná. Pokud si nejste jistí dalším postupem, obraťte se na naši spotřebitelskou poradnu.











