Vítejte na stránkách Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace!

Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace (SOS – Asociace) je nestátní nezisková organizace založená za účelem pomáhat spotřebitelům a prosazovat jejich práva. Od roku 2003 bezplatně pomáháme spotřebitelům – začínali jsme v Jihomoravském kraji, odkud jsme však velmi záhy rozšířili svoji působnost i do dalších krajů a v současné době pomáháme spotřebitelům z celé České republiky.

Bezplatné právní poradny máme v kraji Jihomoravském (Brno a Vyškov), Olomouckém (Olomouc, Prostějov), Moravskoslezském (Nový Jičín), Zlínském (Uherský Brod), Jihočeském (České Budějovice, Tábor), Královéhradeckém (Hradec Králové, Albrechtice nad Orlicí), Plzeňském (Plzeň) a také v kraji Vysočina (Jihlava, Velké Meziříčí  a Bystřice nad Pernštejnem) a hlavním městě Praze (Praha) a neustále připravujeme otevření dalších.

Více informací o našich osobních poradnách najdete v rubrice Osobní poradenství.

Jsme tu pro vás a vždy vám rádi pomůžeme zorientovat se ve vašich právech. Aby však naše pomoc byla efektivní, je nutné, abyste se na nás obrátili co nejrychleji!

Vedle naší hlavní činnosti, kterou je osobní, telefonické a internetové právní poradenství pro spotřebitele, se věnujeme také dalším aktivitám. V rámci našeho sdružení fungují pracovní skupiny specializované na různé oblasti spotřebitelského práva (obuv a oblečení, potraviny a zdraví, bydlení, telekomunikace, exekuce a insolvence, cestovní ruch, dětské zboží, finance), připravujeme pro vás brožury a letáky, které jsou k dispozici zdarma v našich osobních poradnách, podílíme se na připomínkování zákonů, spolupracujeme s dozorovými orgány i dalšími organizacemi, pořádáme také školení pro podnikatele. Naše další činnosti:

Poradenství spotřebitelům poskytují naši odborní právní poradci, kteří jsou pravidelně proškolováni a jejichž znalosti jsou opakovaně ověřováni zkouškami odborných právních poradců.

Jako nezisková organizace jsme závislí na práci našich dobrovolníků a na dotacích. Pokud nás chcete podpořit a získat tím i něco pro sebe, můžete se stát naším členem. My získáme vaši podporu, vy zase nadstandardní služby, např. přednostní právní poradenství, placené brožury za sníženou cenu a další výhody. Více se o členství můžete dočíst zde... Naše členská základna se stále rozrůstá, a proto bychom vám tímto chtěli poděkovat za projevenou podporu.

Naše poradenství postupně rozšiřujeme o další obory, např. spotřebitel – pacient, spotřebitel – nájemce. Důvodem jsou vaše časté dotazy a žádosti o pomoc v oblasti reklamací zdravotních pomůcek a lékařských zákroků (různých laserových kosmetických úprav, zubních náhrad atd.) a časté změny v nájemních vztazích (např. jednostranné zvyšování nájemného, skončení nájemní smlouvy apod.), kdy pacient i nájemce jsou slabší stranou, kterou je třeba chránit.

Jsme také členem Asociace nestátních neziskových organizací. Spolupracujeme i s většinou vysokých škol v Brně, jejichž studenti po absolvování zkoušek a obdržení certifikátu pracují jako odborní právní poradci v našich poradnách.

Gerta Mazalová
předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace